Eilen illalla alkoi tehdä mieli omppupiirakkaa. Joskus vuonna kivi ja keppi kun olin painonvartijoissa, ostin silloin kevyet leivonnaiset kirjan. Ei muuta kuin kirja esille ja etsimään hyvää ja kevyttä piirakkapohjan ohjetta, jossa ei ole vehnää. Kirjasta löytyikin herkulliselta kuulostava omenajuustokakun ohje, jossa oli pullataikinamainen pohja. Täyte kuulosti maukkaalta, mutta pohjaa piti vielä kehitellä. Etsin mustikkakukkojen ohjeen ja sitä soveltamalla aloin kokeilla ruismuropohjaa. Koska olen oikea ”sovella ja sählää-kokki” saattaa koekeittiön tuloksena tulla kukkoa tai piirakkaa. Tällä kertaa tuli omppu-juustopiirakkaa, joka oli maukasta, tosin vaatii ehkä hieman vielä hienosäätöä. Niin hyvää piirakka oli, että perheen miesväki meinasi syödä sen kokonaan iltapalaksi. Jättivät kuitenkin pienen palan maistiaisiksi Omena-siskollekin.

Tässäpä tämä Selluliittisiskojen koekeittiön ensimmäinen ohje, jos joku muukin innostuu kokeilemaan.

Omena-juustopiirakka

Ruismuropohja:
50 g margariinia
½ prk maitorahkaa
1 dl intiaanisokeria (jos käytät tavallista sokeria ½ dl riittää)
1 dl vehnäleseitä
2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita margariini, maitorahka ja sokeri keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Voitele piirakkavuoka ruokaöljyllä ja jauhota kauraleseillä. Taputtele taikina vuokaan.

Täyte
½ prk raejuustoa
1 prk maitorahkaa
½ dl intiaanisokeria (valkoista sokeria 1 rkl)
2 munaa
Loraus omena- tai hedelmätuoremehua

Hiero raejuusto kulhossa tahnamaiseksi, sekoita joukkoon rahka, munat, mehu ja sokeri. Kaada seos piirakkapohjan päälle.

Pinnalle
Omenaa ohuina viipaleina
Kanelia

Paista 175 n. 30 min.


1878566.jpg

 


Ruispohja kypsyy aika nopeasti, joten omenat kannattavat viipaloida ohuiksi, että ehtivät pehmetä. Koepiirakkaan laitoin liian paksut omenaviipaleet ja ne jäivät vähän liian koviksi. Mutta silti piirakka oli hyvää. Ja oikein juhlavan piiraasta saa kun tarjoilee kevytvispivaahdon tai kevyen vaniljakastikkeen kera. Leseet antavat mukavaa rapeutta pohjaan, vehnäleseiden sijaan voisi myös kokeilla kaura- tai ruisleseitä.

Intiaanisokeri on täysruokosokeria, jossa on vielä lähes kaikki kivennäisaineet ja vitamiinit vielä jäljellä. Täysruokosokeri on tumman ruskeaa, pulverimaista, ei kiteytynyttä niin kuin raakaruokosokeri. Intiaanisokeri-täysruokosokeria käytetään normaalin sokerin tapaan, mutta se on parempi vaihtoehto. Sveitsiläisen tutkimustuloksen mukaan päivittäiseen käyttöön suositellaan 50g, eli n.75ml = ¾ dl. Koska kivennäisaineita on runsaasti, hiilihydraattien määrä on pienempi, ja siksi Intiaanisokeria käytetään vastaavasti enemmän. se on myös tilavuudeltaan kevyempää. Esimerkiksi 2dl kidesokeria vastaa noin 2,5dl Intiaanisokeria. Lisää tietoa intiaanisokerista löydät Masajon sivuilta